Gode råd for en tryggere høstferie

Publisert 15.09.21
av Tor Henrik Bruun

Høstferien er rett rundt hjørnet, og for mange av oss betyr det bilturer til hytta, fjellet, eller for å besøke familie. Da er det viktig at man planlegger turen godt, og er skodd for forholdene. Her er våre råd for en tryggere høstutfart!

Man kan spare seg unødig tid bak rattet ved å planlegge godt!

Uke 40 og 41 er høstferieukene her til lands, og mange nordmenn vil tilbringe mye tid bak rattet. Da er det ekstra viktig å være obs på utfordringene man kan møte på. Fredag før høstferien er den travleste utfartsdagen, og er tradisjonelt en av de verste ulykkesdagene i trafikken på denne tiden av året. I 2019 var det 1.500 trafikkulykker fredag før høstferien, og norske bilister krasjet for en halv milliard kroner i løpet av de to ferieukene, i følge Tryg Forsikring.

Man kan derfor spare seg unødig tid bak rattet ved å planlegge både reiserute og avreisetidspunkt. I stedet for å sette seg i bilen rett etter skole og jobb fredag ettermiddag, kan man utsette avreise til senere på kvelden, eller morgenen etter. Det kan også oppstå køer på tidspunkt det normalt sett er mindre trafikk, slik som midt i uken.

I høstferien må man regne med store køer fra de store utfartsårene.

For de av oss som trekker til fjells i høstferien, er det viktig å følge med på værmeldingen. Reiser man til et område der det er fare for snø, bør man vurdere å legge om til vinterdekk før man drar ut på tur. Du er selv ansvarlig for at bilen er forsvarlig å kjøre, og grov uaktsomhet kan medføre bøter og førerkortbeslag. I tillegg risikerer du at forsikringsselskapet avkorter eller ikke utbetaler erstatning.

Piggdekk skal ha minimum 3 millimeter mønsterdybde. I Nord-Norge kan man bruke piggdekk fra 15. oktober, mens det for resten av landet er 1. november som gjelder. Forskriftene tillater bruk av piggdekk før de fastsatte datoene – dersom man mener forholdene krever det.

Vi i Safedrive oppfordrer derfor våre kunder å være ekstra påpasselige å varsle om farer og hindringer langs veibanen nå i høstferien. Ved å varsle vil andre brukere i nærområdet få opp et varsel i god tid, og ha mulighet til å justere farten ut fra informasjonen de mottar på sin enhet. Som kunde hos Safedrive har du også elggaranti.

Er du usikker på hvordan du varsler om dyr og hindringer i veibanen? Se denne videoen for mer informasjon:

Del artikkelen:

Anbefalte artikler

For syvende år på rad ble Vikingtreffet gjennomført i bakkene i Golsfjellet. Safedrive var tilstede hele helgen for å både se, og delta, på lek og moro med små og store kjøretøy.
En ny farevarslingsfunksjon, en styrket omsetning og kjendisbesøk, var blant høydepunktene for det Namsos-baserte selskapet i 2021.
Etter en januar med loggen full av bekymringsmeldinger om uvettig kjøring, er politiet mektig lei. Nå tar de grep sammen med Safedrive og NMK Namdal – i håp om å få bremset ukulturen.

You are entering the English edition of Safedrive.no

Would you like to go to the Norwegian edition?