Gå en trygg høst i møte!

Publisert 08.09.20
av Tor Henrik Bruun

Høsten er en særlig utfordrende tid for bilister. Vi i Safedrive ønsker derfor å bidra til at du føler deg enda tryggere langs veien i høstmånedene. Her er våre tips!

Høstværet har allerede meldt sitt inntog flere steder i landet.

Gjør bilen høstklar

Høstværet har allerede meldt sitt inntog flere steder i landet. Svart asfalt, mørke høstkvelder, regnvær, vått løv og sleipe, glatte veier kan få alvorlige konsekvenser for bilister som ikke forbereder seg ordentlig, og det kan være lurt å allerede nå sikre bilen for den kommende årstiden. Her er våre råd for en høstklar bil:

1. Sjekk mønsterdybden på dekkene
Lavere temperaturer og vått vær betyr at det er enda viktigere med gode dekk. Minimumsdybden på dekkmønsteret til sommerdekk er 1,6 mm, men det anbefales at man har en mønsterdybde på bortimot det dobbelte, altså minimum 3 mm.

2. Sjekk lyspærer og vindusviskere
Når vi går inn i en mørkere årstid er det viktig å passe på at lyspærene i bilen fungerer som de skal. Defekte lyskilder fører til dårligere sikt, som i verste fall kan få fatale konsekvenser om uhellet er ute. Matte glass bør også tas tak i, da mengden lys som slippes gjennom lykten reduseres. Sjekk også at lang- og nærlysene er stilt inn korrekt, slik at du ikke blender møtende trafikk.

Om høsten må man regne med økt belastning på bilens vindusviskere. Sjekk derfor at de tar godt på ruten, og at gummien ikke er blitt løs, slitt eller sprø. Avslutt gjerne sjekken ved å vaske vindusviskerne.

3. Vedlikehold av batteriet
Når temperaturene synker blir også påkjenningene på bilbatteriet større. Ved å vedlikeholdslade batteriet et par ganger i året kan du unngå startvansker. Har bilen et dårlig batteri, er det best å være føre var og bytte det ut.

4. Sjekk oljen
Uavhengig av årstid, er det lurt å sjekke oljen jevnlig. Bruk instruksjonsboken som veiledning og undersøk også intervaller for oljeskift. Gammel motorolje kan over tid bli tykk og treg, som vil gjøre det vanskeligere for motoren å trekke rundt når man starter opp i kaldt vær.

5. Poler bilen
Å polere bilen om høsten er viktig for å beskytte lakken mot veisalt. En voksbehandling på høsten kan forlenge levetiden på lakkforseglingen til bilen. En polert bil er også mye lettere å holde ren!

Å polere bilen om høsten er viktig for å unngå rust og lakkproblemer.

Vær ekstra påpasselig for farer i veibanen

Viltpåkjørsler kan skje året rundt, men i høstmånedene stiger antallet kollisjoner på veiene dramatisk. Tall viser at viltpåkjørsler nesten dobles fra vår- og sommermånedene til høst- og vintermånedene. Det er flere grunner til at dette kan skje: kortere dager og mørkere kvelder som gjør det vanskeligere å oppdage dyr, vanskeligere føreforhold, sesongtrekk og høstjakt.

Som bilist er det god grunn til å være ekstra påpasselig når man er ute og kjører. Husk derfor dette når du er ute og kjører i høst:

  • Demp farten, spesielt på utsatte vegstrekninger og utsatte tider på døgnet.
  • Vær ekstra oppmerksom der det er mye vegetasjon nær veien.
  • Fareskilt er utplassert langs veien av en grunn.
  • Meld fra hvis uhellet er ute. Det er straffbart å etterlate skadde dyr. Som Safedrive-kunde har du også elggaranti.
  • Og ikke minst: husk å melde fra om dyr i veibanen på din Safedrive-enhet!
Del artikkelen:

Anbefalte artikler

For syvende år på rad ble Vikingtreffet gjennomført i bakkene i Golsfjellet. Safedrive var tilstede hele helgen for å både se, og delta, på lek og moro med små og store kjøretøy.
En ny farevarslingsfunksjon, en styrket omsetning og kjendisbesøk, var blant høydepunktene for det Namsos-baserte selskapet i 2021.
Etter en januar med loggen full av bekymringsmeldinger om uvettig kjøring, er politiet mektig lei. Nå tar de grep sammen med Safedrive og NMK Namdal – i håp om å få bremset ukulturen.

You are entering the English edition of Safedrive.no

Would you like to go to the Norwegian edition?