Gå en trygg høst i møte!

Publisert 08.09.21
av Tor Henrik Bruun

Høsten er en særlig utfordrende tid for bilister. Vi i Safedrive ønsker derfor å bidra til at du føler deg enda tryggere langs veien i høstmånedene. Her er våre tips!

Les videre

Safedrive Pro

Gjør bilen høstklar

Høstværet har allerede meldt sitt inntog flere steder i landet. Svart asfalt, mørke høstkvelder, regnvær, vått løv og sleipe, glatte veier kan få alvorlige konsekvenser for bilister som ikke forbereder seg ordentlig, og det kan være lurt å allerede nå sikre bilen for den kommende årstiden. Her er våre råd for en høstklar bil:

1. Sjekk mønsterdybden på dekkene
Lavere temperaturer og vått vær betyr at det er enda viktigere med gode dekk. Minimumsdybden på dekkmønsteret til sommerdekk er 1,6 mm, men det anbefales at man har en mønsterdybde på bortimot det dobbelte, altså minimum 3 mm.

2. Sjekk lyspærer og vindusviskere
Når vi går inn i en mørkere årstid er det viktig å passe på at lyspærene i bilen fungerer som de skal. Defekte lyskilder fører til dårligere sikt, som i verste fall kan få fatale konsekvenser om uhellet er ute. Matte glass bør også tas tak i, da mengden lys som slippes gjennom lykten reduseres. Sjekk også at lang- og nærlysene er stilt inn korrekt, slik at du ikke blender møtende trafikk.

Om høsten må man regne med økt belastning på bilens vindusviskere. Sjekk derfor at de tar godt på ruten, og at gummien ikke er blitt løs, slitt eller sprø. Avslutt gjerne sjekken ved å vaske vindusviskerne.

3. Vedlikehold av batteriet
Når temperaturene synker blir også påkjenningene på bilbatteriet større. Ved å vedlikeholdslade batteriet et par ganger i året kan du unngå startvansker. Har bilen et dårlig batteri, er det best å være føre var og bytte det ut.

4. Sjekk oljen
Uavhengig av årstid, er det lurt å sjekke oljen jevnlig. Bruk instruksjonsboken som veiledning og undersøk også intervaller for oljeskift. Gammel motorolje kan over tid bli tykk og treg, som vil gjøre det vanskeligere for motoren å trekke rundt når man starter opp i kaldt vær.

5. Poler bilen
Å polere bilen om høsten er viktig for å beskytte lakken mot veisalt. En voksbehandling på høsten kan forlenge levetiden på lakkforseglingen til bilen. En polert bil er også mye lettere å holde ren!

Å polere bilen om høsten er viktig for å unngå rust og lakkproblemer.

Vær ekstra påpasselig for farer i veibanen

Viltpåkjørsler kan skje året rundt, men i høstmånedene stiger antallet kollisjoner på veiene dramatisk. Tall viser at viltpåkjørsler nesten dobles fra vår- og sommermånedene til høst- og vintermånedene. Det er flere grunner til at dette kan skje: kortere dager og mørkere kvelder som gjør det vanskeligere å oppdage dyr, vanskeligere føreforhold, sesongtrekk og høstjakt.

Som bilist er det god grunn til å være ekstra påpasselig når man er ute og kjører. Husk derfor dette når du er ute og kjører i høst:

  • Demp farten, spesielt på utsatte vegstrekninger og utsatte tider på døgnet.
  • Vær ekstra oppmerksom der det er mye vegetasjon nær veien.
  • Fareskilt er utplassert langs veien av en grunn.
  • Meld fra hvis uhellet er ute. Det er straffbart å etterlate skadde dyr. Som Safedrive-kunde har du også elggaranti. Kjører du på elg, rein, rådyr eller hjort som vi ikke har varslet om, dekker Safedrive egenandelen din. Les mer om vår elggaranti her.
  • Og ikke minst: husk å melde fra om dyr i veibanen på din Safedrive-enhet!

Det er om høsten flest hjortedyr blir påkjørt og drept.

Safedrive Pro

Del artikkelen:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Anbefalte artikler

Farevarsling og elggaranti

Våre kunder nyter i dag robuste tjenester slik som varsling av kontroller og fotobokser – men vi har i tillegg lansert farevarsling.

Safedrive – Din guide til tryggere og effektiv kjøring (Infografikk)

Visste du at vi i Norge har verdens desidert høyeste fartsbøter? Bøtesatsene her til lands er faktisk 6,4 ganger dyrere enn i Danmark, viser statistikk fra Verve Research.

GPS Radar blir til Safedrive

GPS Radar blir totalforvandlet til Safedrive. Vi tilbyr fortsatt kontrollvarsling, og utvider våre tjenester og garantier med farevarsling!
Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ikke gå glipp av viktig informasjon. Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nyhetsbrev.

Telefontid: 09:00 - 15:00 (Man-Fre)

© 2022 Safedrive AS – Nettside av Fjellvann