Speedometer med fartsgrenser fra Statens vegvesen

Publisert 05.10.23
av Torgeir Trapnes

Safedrive starter snart utrulling av ny programvare til alle Safedrive-enheter. Brukere vil nå ha mulighet til aktivere en hovedskjerm som viser fartsgrensen på stedet du kjører, i kombinasjon med et speedometer som viser egen fart.

Snart vil alle med Safedrive Pro kunne se fartsgrensen – hvor enn de kjører.

– En av de nyeste funksjonene til Safedrive Pro, er en hovedskjerm som viser gjeldende fartsgrense og egen fart. Denne funksjonen er gjort mulig ved å hente data fra Statens vegvesen, som sitter på en masse informasjon om alle veistrekninger i Norge – deriblant fartsgrenser, forteller markedsdirektør i Safedrive, Mathias Nervik.

Mange har nok kjent på usikkerheten de føler på ved å kjøre langs strekninger hvor de ikke vet gjeldende fartsgrense. Ved hjelp av data fra Nasjonal vegdatabank, vil våre brukere nå ha tilgang til enda en funksjon som gir økt kontroll langs veien.

Intelligent Speed Assistance (ISA)

Statens vegvesen gir Safedrive sine brukere tilgang til oppdaterte fartsgrenser – rett på skjermen. Speedometeret har en fargeindikator, som betyr at dersom man bryter fartsgrensen på gjeldende strekning, vil speedometeret gå fra hvitt til gult og deretter rødt – avhengig av hvor stor fartsoverskridelsen er.

Direkte og lettforståelig feedback vil gjøre det enkelt å justere farten.

Ved særlig store fartsoverskridelser vil varselet «Senk farten» låse skjermen. Dette varselet blokkerer alle funksjoner – inntil brukeren senker farten.

– En fargeindikator gjør det enkelt for våre brukere å vite når de bør tilpasse farten, uten at de trenger å lese hastigheten på skjermen. Samtidig vil vi råkjøring til livs, og vi har derfor tatt grep som sørger for at våre tjenester ikke fungerer ved kritiske fartsoverskredelser, sier Nervik.

Ved uvettig kjøring vil sjåføren få beskjed om å senke farten.

Ny teknologi – på godt og vondt

– Vi ser at mange aktører innenfor samferdsel peker på ny teknologi som et viktig satsingsområde i arbeidet med å øke trafikksikkerheten, men vi ser også eksempler der ny teknologi bidrar negativt til trafikkbildet. Dette understreker viktigheten av at aktørene går sammen, og spiller hverandre gode, sier Nervik.

Han viser til Statens vegvesen og Nasjonal vegdatabank som prakteksemplar på tilgjengeliggjøring av informasjon som åpner opp for at flere kan skape samfunnsnyttige funksjoner og tjenester.

– Ved hjelp av gode innspill og tilgang til sentral vegdata, kan vi nå lansere en funksjon som vi mener vil øke bevisstheten på egen fart ytterligere. Nå kan vi til enhver tid vise gjeldende fartsgrense og egen fart, og samtidig pirke sjåføren på skuldra dersom farten er for høy. Safedrive er nå montert i over 100.000 biler, og er med på over 360.000 kjøreturer hver eneste dag. Det er klart dette vil ha en positiv innvirkning på mange, fortsetter han.

Slik aktiverer du den nye hovedskjermen

Enheten oppdaterer seg selv OTA (Over-The-Air) helt automatisk, og vil lanseres i puljer. Når enheten er oppdatert, aktiverer du den nye hovedskjermen ved å trykke og holde i 2 sekunder.

Bjørn-Aage fra Garasjetid tester nyeste oppdatering fra Safedrive
Del artikkelen:

Anbefalte artikler

Safedrive inngår et nasjonalt partnerskap med DRIVE for å gi enda flere barn og unge en mulighet til å bli den beste versjonen av seg selv.
Trøtthet bak rattet kan gjøre deg til en langt farligere bilist enn du tror. Har du sovet mindre enn fem timer i natt bør du faktisk ikke kjøre bil.
Det er naturlig å tenke at en høy andel av disse sjåførene kjører i alkoholpåvirket tilstand, men er det egentlig slik?

You are entering the English edition of Safedrive.no

Would you like to go to the Norwegian edition?