Er du bekymret for antall prikker på førerkortet?

Publisert 13.12.22
av Torgeir Trapnes

En ny funksjon gjør det enkelt å sjekke hvor mange prikker du eventuelt har på førerkortet, og hvor lenge du har dem.

Nå er det blitt veldig enkelt å sjekke hvor mange prikker du har fått.

De fleste brudd på trafikkreglene gir enten to eller tre prikker på førerkortet, og hver prikk varer i tre år. Hvis du fikk et par fartsbøter for noen år siden, men ikke husker nøyaktig når, er det ikke så rart om du ikke har kontroll på hvor mange prikker du har i dag.

Dette skal til for å miste lappen

Du mister førerkortet i seks måneder dersom du får din åttende prikk. Tre fartsbøter kan være nok, men det avhenger av hvor mye over fartsgrensen du har kjørt.

Du får prikker om du blir tatt av en fotoboks, eller hvis politiet stopper deg for et lovbrudd som gir grunnlag for prikker. Hvis du blir tatt for flere lovbrudd på en gang, får du så mange prikker som lovbruddene gir til sammen. Nederst i artikkelen finner du en oversikt over hvor mange prikker de ulike lovbruddene gir.

Hvis du tenker at du kanskje står i fare for å miste lappen ved en ny fartsbot, kan det være betryggende å vite at politiet varsler deg om du har fire prikker. Hensikten er at du skal kunne endre kjøreatferd i tide. Og prikker på førerkortet varer heldigvis ikke evig, de fjernes som sagt etter tre år.

Etterspurt funksjon

Det er mange som selv ønsker å kunne følge med på prikkene sine. Politiet har derfor lansert en funksjon som lar deg gjøre nettopp dette. Du finner den på politiet.no, hvor du må logge inn med elektronisk ID.

– Dette er noe vi har ønsket lenge. Det er veldig mange som lurer på hvor mange prikker man har, og ikke minst når datoen på de eldste prikkene går ut. Det er noe vi stadig får spørsmål om, sier distriktsleder Geir Marthinsen for UP i Nord-Norge til avisen Nordlys.

Ferske sjåfører må være ekstra obs

De to første årene etter at man har fått førerkort i klasse B, er en såkalt prøveperiode. I denne perioden får man dobbelt så mange prikker som vanlig ved et lovbrudd. Dermed skal det bare halvparten så mye til før lappen ryker.

Det skal bare halvparten så mye til før lappen ryker for ferske sjåfører.

Hjelp til å unngå prikker

Trafikkalarmen Safedrive Pro varsler om fotobokser og andre fartskontroller, som er den vanligste årsaken til prikker på førerkortet. Dermed vil alarmen gjøre deg oppmerksom på at du eventuelt kjører for fort, slik at du rekker å senke farten tidsnok. Brukerne av den populære trafikkalarmen forteller at Safedrive Pro har reddet dem fra mange bøter og fått dem til å kjøre tryggere.

Safedrive Pro og ordningen med prikker på førerkortet har faktisk samme formål: å bidra til økt trafikksikkerhet på veiene. I tillegg til å varsle om kontroller og fotobokser gir Safedrive Pro beskjed om farer, dyr og hindringer langs veien.

Bli bedre kjent med trafikkalarmen Safedrive Pro her.

Øker sikkerheten: Safedrive Pro hjelper bilistene med å holde fartsgrensen

Antall prikker for de ulike overtredelsene

Brudd på fartsgrensen kan gi enten to eller tre prikker, avhengig av hvor mye over fartsgrensen man kjører:

To prikker:

  • 11–15 km/t over fartsgrensen der den er 60 km/t eller lavere
  • 16–20 km/t over fartsgrensen der den er 70 km/t eller høyere

 

Tre prikker:

  • Fra og med 16 km/t over fartsgrensen der den er 60 km/t eller lavere
  • Fra og med 21 km/t over fartsgrensen der den er 70 km/t eller høyere

 

De øvrige overtredelsene gir tre prikker med ett unntak:

  • kjøring uten å sikre passasjerer under 15 år (to prikker)
  • kjøring mot rødt lys (tre prikker)
  • brudd på vikeplikten (tre prikker)
  • kjøring med for liten avstand til bilen foran (tre prikker)
  • kjøring i sperreområde (tre prikker)
  • ulovlig forbikjøring (tre prikker)
  • kjøring med trimmet motorsykkel eller moped (tre prikker)
  • brudd på forbud mot mobilbruk (tre prikker)
Del artikkelen:

Anbefalte artikler

På bakgrunn av 77 millioner kjørte kilometer har forsikringsselskapet Fremtind funnet ut hvilke bileiere som oftest bryter fartsgrensen.
Fra 1. mars ble prisene for ulovlig mobilbruk i bilen økt med hele 49 prosent, men hva er det som betraktes som ulovlig bruk?
I Norge kjører 8 av 10 kjører over fartsgrensen, og hvert eneste år blir over 100.000 norske sjåfører tatt i fartskontroll. I tillegg mister flere tusen førerkortet. Men hvordan er det egentlig å bli stoppet av Utrykningspolitiet?

You are entering the English edition of Safedrive.no

Would you like to go to the Norwegian edition?