Hvorfor varsler vi egentlig kontroller?

Publisert 30.05.24
av Mathias Nervik

Det er en oppfatning blant enkelte at varsling av kontroller i trafikken fører til økt fart og dermed større risiko. Men er det egentlig slik?

Politikontroller er én av flere typer varsler man vil få opp på sin Safedrive-enhet.

Denne tankegangen stammer fra en naturlig ryggmargsrefleks: hvis førere vet hvor kontrollene er, vil de tilpasse farten kun i det spesifikke området og kjøre fortere ellers. Men forskning og erfaring viser noe annet. Faktisk har varslingstjenester som Safedrive en dokumentert positiv effekt på trafikksikkerheten.

Vissheten om at det kan være kontroll i nærheten av der man kjører, kan ha stor betydning for førernes adferd.

Opplevd oppdagelsesrisiko – nøkkelen til atferdsendring

Vår varslingstjeneste handler ikke om å “lure systemet” for å kjøre fort. Tvert imot handler det om å øke vissheten om at kontroller kan forekomme hvor som helst, når som helst. Denne økte vissheten skaper det forskere kaller “oppdagelsesrisiko”. Når bilførere opplever en høyere risiko for å bli tatt for fartsovertredelser, endrer de adferd. Dette er et velkjent prinsipp innen trafikksikkerhetsforskning.

Ifølge forskning referert i TS-håndboken har synlige kontroller størst effekt på trafikken i nærheten av kontrollposten, men vissheten om at det kan være kontroll, selv langt unna kontrollpunktet, har også stor betydning for førernes adferd. Små endringer i den opplevde risikoen for å bli tatt, kan redusere fartsoverskridelser betydelig. Ryeng (2012) fant at høy subjektiv oppdagelsesrisiko er mer effektiv for å redusere farten enn høye bøtesatser. Dette stemmer godt overens med våre egne erfaringer.

Et kontrollvarsel fra Safedrive strekker seg over et geografisk område med diameter på 60 kilometer. Vissheten om en kontroll, selv langt unna kontrollpunktet, har stor betydning for førernes adferd.

Forskningen til Elvik (2015) viser for eksempel at en 25 % økning i oppdagelsesrisikoen reduserer de laveste fartsovertredelsene med 8,5 %, og de høyeste med hele 10,5 %. Dette er tall som viser hvor stor effekt kontrollvarsling kan ha på sjåførenes adferd, også utenfor det direkte synsfeltet til kontrollen.

Hva sier våre kunder?

Safedrive sin egen kundeundersøkelse fra 2024 underbygger disse funnene. Med 42 502 respondenter – et solid utvalg – kan vi si med stor sikkerhet at kontrollvarsling har en positiv påvirkning på våre brukere:

  • 67 % sier at de blir mer bevisste på egen fart og atferd
  • 79 % interessert i å dele sin kjøreprofil for å bli belønnet med kundefordeler
  • 85 % mener de sannsynligvis har unngått ulykker på grunn av varsling

Interessant nok viser undersøkelsen at bare 3 % av brukerne anskaffet tjenesten for å kunne kjøre fortere. Og av de som tidligere hadde fått fartsbot, oppgir 84 % at de var ubevisste på egen fart da det skjedde. Etter å ha brukt Safedrive, er andelen som kjører for fort, redusert med hele 51 %. Dette viser tydelig at varslingstjenesten har en preventiv effekt.

67 % av Safedrive sine brukere sier at de blir mer bevisste på egen fart og atferd.

Mer kontroll – ikke mindre

Utrykningspolitiet har tidligere hevdet at varslingstjenester undergraver kontrollenes hensikt. Vår tjeneste gir hver eneste kontroll en utvidet rekkevidde og varighet. Førere blir klar over at kontroller kan være hvor som helst, og de tilpasser adferden over lengre distanser.

Forskning støtter opp om dette: Elvik (2010) og Summala et al. (1980) har begge vist at selv små endringer i oppdagelsesrisiko kan føre til betydelige reduksjoner i fartsovertredelser. Dette handler ikke om den faktiske mengden kontroller, men om førernes subjektive oppfatning av risikoen for å bli tatt.

Varslingstjenester som Safedrive har en forebyggende effekt på farten langs veiene, noe som øker tryggheten for alle trafikanter. Selv små endringer i oppdagelsesrisiko kan føre til betydelige reduksjoner i fartsovertredelser.

Kontrollvarsling er samfunnsnyttig

Selv om noen kan mene at kontrollvarsling har uheldige konsekvenser, viser tilbakemeldinger fra våre kunder at denne teknologien bidrar positivt til trafikksikkerheten. Dette underbygges også av relevant forskning vi har referert til i denne artikkelen.

Kontrollvarsling gir en høyere oppdagelsesrisiko, noe som fører til en positiv føreratferd og økt trafikksikkerhet. I stedet for å motarbeide denne teknologien, bør vi omfavne dens potensial til å påvirke førere i positiv retning. Varsling av kontroller handler om å øke oppmerksomheten på fartsgrenser og farer i trafikken – ikke om å oppfordre til uansvarlig kjøring. Dette er et samfunnsnyttig bidrag som gjør veiene tryggere for alle.

Kontrollvarsling fører ikke til høyere fart, men til økt trafikksikkerhet. Tjenester som Safedrive endrer hvordan førere forholder seg til trafikkreglene. Det handler om opplevd oppdagelsesrisiko og de psykologiske mekanismene som ligger til grunn for føreradferd.

Jo større visshet om kontroll, jo mer forsiktige er vi – til det beste for alle trafikanter.

Del artikkelen:

Anbefalte artikler

Denne uken avsatte ansatte i Safedrive i Namsos en hel arbeidsdag til å ringe næringslivet i Namdalen for å samle inn penger til TV-aksjonen. Resultatet ble overveldende.
Våren 2023 inngikk Safedrive et nasjonalt partnerskap med den ideelle organisasjonen DRIVE. Nå har DRIVE kåret Safedrive til «Årets nasjonale partner».
Namdal Taxi opplevde over flere år en rekke bilskader som følge av viltpåkjørsler. Etter at selskapet monterte Safedrive Pro i sine kjøretøy, har de fått en helt ny hverdag.

You are entering the English edition of Safedrive.no

Would you like to go to the Norwegian edition?