Snøkaos fører til flere viltpåkjørsler

Publisert 09.01.25
av Torgeir Trapnes

I starten av januar har kraftig snøfall lammet deler av landet og skapt trafikale utfordringer som strekker seg langt utover glatte veier og snøfonner. En av de mest alvorlige følgene av snøkaoset er en kraftig økning i antall viltpåkjørsler.

Økt snøfall fører til flere hjortevilt på veiene.

Snøen har lavet ned i store deler av landet den siste tiden, og utfordringene har vært mange. På Sør- og Østlandet har krevende værforhold ført til en rekke ulykker, utforkjøringer og forsinkelser i kollektivtrafikken. Brøytemannskapene har jobbet på spreng for å holde veiene åpne, samtidig som forsikringsselskapene melder om en voldsom pågang av veihjelpssaker fra fortvilte bileiere.

En av de mest alvorlige konsekvensene av snøkaoset er økningen i antall viltpåkjørsler. Flere politidistrikter melder om en dramatisk økning som følge av det kraftige snøfallet.

– Kraftig snøfall gjør at elg og rådyr trekker ned fra høyden og ned i dalene. Det gjør de for å finne mat, samtidig som det er mye enklere å bevege seg på brøytede veier og jernbanespor enn å bakse i djupsnøen. Derfor forventer vi også flere påkjørsler, forteller seniorforsker Erling Johan Solberg i Norsk institutt for naturforskning (NINA) til Hjorteviltportalen.

Seniorforsker Erling Johan Solberg i Norsk institutt for naturforskning, forteller at snøforholdene er særlig utfordrende for rådyrene. Elgen takler det bedre, men når snødybden passerer 90 cm blir det vanskelig også for den, sier forskeren.

Solberg forteller at hjortevilt gjerne holder seg i ro i kraftig snøvær. Når snøen har lagt seg begynner de å lete etter mat. Normalt vil elg og rådyr unngå kontakt med mennesker, men sult og tunge forhold kan påvirke atferden.

– Maten er der, men det koster mer å bevege seg for å finne den. Det gjør at de blir mindre villige til å trekke unna folk og trafikk, sier Solberg.

Hva bør man gjøre?

For å redusere risikoen for alvorlige ulykker, både for mennesker og dyr, er det viktig å ta ekstra forholdsregler i trafikken. Gitt den alvorlige situasjonen, anbefales bilister å:

  • Redusere hastigheten, spesielt i områder kjent for viltkryssinger.
  • Være ekstra oppmerksomme i morgentimene og ved skumring.
  • Bruke fjernlys når mulig for å oppdage dyr tidligere.
  • Være forberedt på at der man ser ett dyr, kan det være flere.
  • Om uhellet først er ute, ringer du politiet på 02800, som varsler viltnemda og andre aktører.

 

Les mer om plikter ved påkjørsler av dyr.

 

Aldri før har det blitt varslet så mange dyr i veibanen. Tallene fra 2024 viser en økning på 31%.

Varslinger har trolig bidratt til å avverge over 100.000 trafikkulykker

Mens det kraftige snøværet har vært en medvirkende faktor for viltpåkjørslene den seneste tiden, er viltpåkjørsler en helårig utfordring. CSO (Systemansvarlig) i Safedrive, Karl-Sigurd Cyvin, kan fortelle om et 2024 med rekordmange varsler.

– Vi registrerer svært mange varsler om dyr i veibanen i løpet av et kalenderår. I 2024 ble dyr i veibanen varslet 685.466 ganger på våre enheter, noe som tilsvarer en økning på 31% fra 2023.

Brukere av Safedrive opplever større sikkerhetsmarginer i trafikken med farevarslinger. Hele 85 % sier at de har unngått ulykker takket være varslinger på sin Safedrive.

– Tilbakemeldinger fra våre brukere viser at de setter svært stor pris på å kunne varsle, og bli varslet om dyr i veibanen. Tall fra vår egen kundeundersøkelse viser at hele 85 % sier at de har unngått ulykker takket være varslinger på sin Safedrive. Dette tilsvarer over 100.000 potensielt farlige hendelser.

– Selv om det i mange tilfeller ville gått bra uten varslingen, er dette en klar indikasjon på at sjåførene opplever større sikkerhetsmarginer i trafikken. Marginer som kan utgjøre forskjellen mellom en vanlig dag på veien og en svært alvorlig hendelse, forteller Cyvin.

Cyvin er tydelig på at moderne teknologi kan utgjøre en betydelig forskjell på ulykkestallene.

– Moderne teknologi kan spille en viktig rolle i å redusere viltpåkjørsler. Våre sanntidsvarsler om dyr i veibanen gir bilister muligheten til å være forberedt og redusere farten i utsatte områder.

– Slike løsninger bidrar til å øke trafikksikkerheten og redusere risikoen for påkjørsler, og beskytter både mennesker og dyreliv.

Bli bedre kjent med Norges beste tjeneste for varsling om dyr og hindringer her.

Del artikkelen:

Anbefalte artikler

Safedrive Reward er et belønningsprogram som premierer god atferd langs veien. Over 20.000 deltagere er allerede i gang med å konkurrere om millioner av kroner – hver eneste uke!
I mylderet av trafikkalarm-tjenester kan det være vanskelig å finne ut hvilken som egentlig fungerer best i Norge. Se hvordan Safedrive kom ut i denne testen fra Garasjetid!
Namdal Taxi opplevde over flere år en rekke bilskader som følge av viltpåkjørsler. Etter at selskapet monterte Safedrive Pro i sine kjøretøy, har de fått en helt ny hverdag.

You are entering the English edition of Safedrive.no

Would you like to go to the Norwegian edition?