Hva har du lov til å gjøre mens du kjører? Du vil bli overrasket over hva som er tillatt og ikke

Publisert 30.08.22
av Tor Henrik Bruun

Visste du at du kan få en saftig bot og tre prikker på førerkortet hvis du tar et bilde med mobiltelefonen mens du står stille i kø, men at det ikke finnes noe forbud mot å sminke seg i den samme køen? Skulle du derimot sminke deg i fart, kan du risikere å miste førerkortet. Reglene kan virke paradoksale, men når alt kommer til alt, er det ditt ansvar å kjøre trygt.

Det finnes faktisk ikke et forbud mot å sminke seg når bilen står rolig i bilkø.

La oss være ærlige: Det er mange distraksjoner i bilen og langs veien. Som regel går det bra at vi flytter oppmerksomheten bort fra veien et par sekunder, men det kan i verste fall få dramatiske konsekvenser. Selv om det ikke finnes konkrete forbud mot mange av distraksjonene, kan vi bli dømt for å ha vært uaktsomme hvis det skulle skje en ulykke.

Når vi blir gjort oppmerksom på farer og hindringer langs veien i god tid, har vi mulighet til å senke farten og reagere før det er for sent. En av de viktigste oppgavene til trafikkalarmen Safedrive Pro er nettopp å passe på at vi vier vår fulle oppmerksomhet til kjøringen når det gjelder som mest. Men det er uansett viktig å vite hva som er forbudt, og hva som er tillatt når vi kjører bil.

Knallharde regler for mobiltelefon

Du vet selvfølgelig at du ikke har lov til å snakke i håndholdt mobiltelefon mens du kjører, men du er kanskje ikke klar over at det er et totalforbud mot det i trafikken – selv når bilen står stille og motoren er skrudd av. 

NAF-advokat Jens Christian Riege forteller til Altaposten at Høyesterett har behandlet enkelte saker om mobilbruk når bilen står i ro. I en av sakene tok føreren et bilde med mobilen i kø, og i en annen sjekket føreren klokken på mobilen mens bilen sto på rødt lys. Begge disse førerne ble dømt.

– Reglene er, som du ser, ganske knallharde, sier Riege.

Snakker du med håndholdt mobil i bilen kan du risikere en saftig bot, samt tre prikker i førerkortet.

Utstyret må være fastmontert

En generell regel er at du har lov til å bruke fastmontert utstyr mens du kjører bil. Du kan derfor bruke mobiltelefonen hvis den står i et fastmontert stativ i bilen. Men du har ikke lov til å låse opp en ikke-montert mobil for å ta imot en «handsfree»-samtale. Definisjonen på «handsfree» er at utstyret skal være fastmontert. Mobilen kan enten være koblet til bilens system eller være montert i dashbordet.

Fastmonterte skjermer og mat og drikke er greit

I tråd med regelen om fastmontert utstyr har du lov til å bruke fastmonterte skjermer i bil, for eksempel radioen og navigasjonssystemet. Det finnes heller ikke noe forbud mot å høre på høy musikk eller å spise og drikke i bilen. 

Du kan imidlertid risikere at det dukker opp en hindring rundt neste sving. Hvis du er uoppmerksom, vil reaksjonstiden din bli lengre, og da kan det være for sent.

– Når du plotter inn en adresse, tar du nok for mye av oppmerksomheten bort fra det du skal fokusere på, så da bør du stoppe, sier NAF-advokat Riege.

En kjapp matbit bak rattet er fullt lovlig, men kan potensielt være livsfarlig.

Safedrive Pro varsler i god tid

Uansett hva du gjør og ikke gjør i bilen, vil du være tryggere om du blir varslet om hindringer i trafikken så tidlig at du rekker å reagere. Safedrive Pro varsler om en rekke typer farer og hindringer langs veien mens du kjører. I tillegg får du beskjed om kontroller langs veien, noe som vil gjøre deg klar over at du eventuelt kjører for fort. Oppmerksomme sjåfører som forhindrer farlige trafikksituasjoner, gjør trafikken tryggere for alle.

Del artikkelen:

Anbefalte artikler

Fra 1. mars ble prisene for ulovlig mobilbruk i bilen økt med hele 49 prosent, men hva er det som betraktes som ulovlig bruk?
For syvende år på rad ble Vikingtreffet gjennomført i bakkene i Golsfjellet. Safedrive var tilstede hele helgen for å både se, og delta, på lek og moro med små og store kjøretøy.
Det tok ikke lang tid før trafikkalarmen Safedrive Pro ble en fast kompanjong i bilen – for svært mange. Nå kjører over 70.000 biler med enheten i bilen!

You are entering the English edition of Safedrive.no

Would you like to go to the Norwegian edition?