– Et varsel kan utgjøre forskjellen mellom en nestenulykke og en dødsulykke

Publisert 16.05.25
av Torgeir Trapnes

Edvard Nesland vet hvordan det ser ut når det går galt i trafikken. Han er tidligere politimann med ti års erfaring fra politiet, deriblant tre år i Utrykningspolitiet. Halvparten av tiden overvåket han trafikken fra sivil bil. I dag er han pensjonist og bruker Safedrive.

Å varsle og hjelpe hverandre er det beste forebyggende tiltaket vi har i trafikken, mener Edvard Nesland. Selv bruker han Safedrive aktivt.

– I trafikken handler det veldig ofte om små marginer. Det kan være liten forskjell på en nestenulykke og en litt alvorligere ulykke – eller en dødsulykke. Det å få et varsel kan utgjøre den forskjellen.

Ikke for å unngå, men for å bli mer bevisst

Edvard bruker Safedrive fordi han mener det skjerper oppmerksomheten.

Han understreker at varsling ikke alltid kan forventes. Du kan være første bil inn i en kontroll, og det er ikke sikkert at noen har rukket å sende inn varsel. Kanskje har ikke føreren foran deg Safedrive, eller kanskje kjører du alene. Derfor mener Edvard at det viktigste er å kjøre forutsigbart – og ha gode vaner uansett.

Likevel mener han at Safedrive gjør en forskjell. Når det først kommer et varsel, kan det være akkurat det som skal til for å roe ned, bli mer skjerpet – og komme trygt frem.

Edvard Nesland fra tiden i politiet, hvor han blant annet tjenestegjorde i tre år i Utrykningspolitiet.
– Jeg har fått en roligere kjøreform etter at jeg fikk Safedrive, forteller Edvard.

Varsling er å hjelpe

For Edvard handler varsling om mer enn bare teknologi. Det handler om folkeskikk.

– I Norge er vi et folkeferd som vil hverandre vel. Det kan vi gjøre ved å gi varsel og hjelpe hverandre i trafikken. Og det er det beste forebyggende virkemiddelet jeg vet om.

Del artikkelen:

Anbefalte artikler

Med erfaring fra både ungdomsarbeid, motorsykkelmiljø og trafikken, har Truls Dahl Støber et unikt blikk på hva som skaper tryggere ferdsel for alle. Han er opptatt av trygg ferdsel, møter ungdom på veiene og skaper et inkluderende fellesskap rundt motorsykkel og mestring.
René Holmen kjører nærmere 20 000 kilometer på motorsykkel i året. Han driver Bikelife Norge, et fellesskap for motorsyklister over hele landet, og arrangerer kurs for å styrke førere og sette fokus på sikkerhet.
Maria Sandberg er kjent fra ekstremsport og frikjøring med snøskuter. I 2013 dukket hun opp i videoserien «RuffRiders» og har siden vært en synlig stemme i miljøet.

You are entering the English edition of Safedrive.no

Would you like to go to the Norwegian edition?