Er det lov å lese SMS i bil så lenge mobilen er fastmontert?

Publisert 01.06.22
av Torgeir Trapnes

Fra 1. mars ble prisene for ulovlig mobilbruk i bilen økt med hele 49 prosent. Nå håper Utrykningspolitiet at bruken av håndholdt mobiltelefon går kraftig ned.

Bruker du mobil når du er ute og kjører?

Det er andre gang på litt over et år at bøtesatsen øker for bruk av håndholdt mobil bak rattet. 1. januar 2021 økte bøtesatsene fra 1.700 kroner til 5.000 kroner og tre prikker. Nå har bøtesatsen økt med 49 prosent til 7.450 kroner – og tre prikker på førerkortet. Får du åtte prikker i løpet av tre år, mister du førerkortet i seks måneder.

– Ja, det begynner å bli et formidabelt beløp. 7.450 kroner er en markant økning. Jeg tror det vil vekke oppmerksomhet og forhåpentligvis også gjøre at flere etterlever reglene. Det sier UP-sjef Knut Smedsrud til NRK.

Han tror den høye bøtesatsen kan ha en forebyggende effekt og redusere trafikkulykker.

UP-sjefen sier ulovlig bruk av mobiltelefon i bil er et vedvarende stort problem.

– Nå vi vet at du kjører 22 meter i sekundet når du kjører i 80 km i timen, sier det seg selv at det å ha oppmerksomheten mot mobiltelefon da er livsfarlig. Så dette er en riktig prioritering, sier sjefen i Utrykningspolitiet.

Lovlig bruk av mobilen

I følge Norges Automobil-Forbund (NAF) er hovedregelen i forskriften om bruk av mobiltelefon i bilen, at du som fører av bilen ikke må bruke håndholdt mobiltelefon når du kjører. Forbudet gjelder all betjening av funksjonene på telefonen, så lenge telefonen regnes for å være håndholdt. Du kan med andre ord bruke mobilen lovlig:

  • Når telefonen er plassert forskriftsmessig i egen mobilholder, eller dersom den er koblet til et håndfri-system i bilen, kan telefonen brukes til å ta imot, starte og avslutte samtaler.
  • Når telefonen er koblet til et håndfri-system, kan du i tillegg styre og spille av lydfiler via telefonen.

 

Du kan taste inn telefonnummer og starte og avslutte samtaler via skjermen på mobiltelefonen når telefonen står i egen mobilholder. Du kan også starte og avslutte samtaler via et håndfri-system når mobilen er koblet til dette.

Hvis du har på deg headset eller propp i øret med en knapp for å besvare samtaler, kan du også ta imot samtaler via dette systemet – selv om telefonen ikke står i egen holder. Men du har da ikke lov til å taste på selve telefonen.

Når du skal spille av lydfiler, for eksempel høre på radio og podcast eller spille musikk fra Spotify og liknende tjenester, holder det ikke at mobiltelefonen står i egen holder. Telefonen må da være tilkoblet håndfri-system i bilen via bluetooth eller liknende. Det betyr at du må kunne skifte sanger og kanaler ved hjelp av knapper på rattet eller i dashbordet, eller ved stemmestyring.

Når mobilen er lovlig plassert eller tilkoblet håndfri-system kan du ikke:

  • Skrive tekstmeldinger eller bruke sosiale medier på mobiltelefonen.
  • Surfe på nettet.
  • Betjene funksjoner på telefonen aktivt til navigering.

 

Du har altså ikke lov til å skrive SMS, sjekke Facebook eller surfe på mobiltelefonen når du kjører bil, selv om mobiltelefonen er plassert forskriftsmessig eller er tilkoblet et håndfri-system.

Andre bøtesatser øker også

Det er ikke bare satsene for mobilbruk som økes. Fra 1. mars ble også bøtesatsene for øvrige trafikkovertredelser oppjustert.
Her er de nye bøtesatsene:

  • Ulovlig forbikjøring: kr 7.250 + 3 prikker
  • For kort avstand til kjøretøyet foran: kr 7.250 + 3 prikker
  • Kjøring med motorvogn i sperreområde: kr 4.450 + 3 prikker
  • Kjøring med trimmet moped eller motorsykkel: kr 5.500 + 3 prikker
  • Du har passasjerer under 15 år uten belte: kr 2.450 + 2 prikker.
Del artikkelen:

Anbefalte artikler

No results found.

You are entering the English edition of Safedrive.no

Would you like to go to the Norwegian edition?